Ono što je veoma često, nažalost, jeste da se Klinefelterov sindrom najčešće pronalazi kod odraslog muškarca, to je većinom slučaj kada taj muškarac želi da započne svoju porodicu a iz nekog razloga je onemogućen da to postigne. Takođe, imati Klinefelterov sindrom danas se još uvek smatra tabu temom ili temom o kojoj se ne govori. Najčešći razlog za ovako nešto je u biti psihologije samog muškarca, i njegove nemogućnosti da načini sopstvenu porodicu.

Da naglasimo, iako većina studija govori u korist da se nakon 18-te godine broj spermatozoida kod muškaraca sa Klinefelterovim sindromom drastično smanjuje u odnosu na XY muškarca i da je većina XXY osoba u tom periodu već onemogućena da ima sopstvenu decu, postoje slučajevi gde XXY osobe uspevaju da oplode jajnu ćeliju majke postupkom in vitro. Medicina se razvija i unapređuje svakog dana i danas, znamo mnogo više nego prethodnih godina. Samim tim, očekuju se mnoga poboljšanja u tretiranju steriliteta (azospermije) kod osoba sa KS-om.

Jedna od najvećih borbi i sama misija našeg udruženje je da podignemo svest o ovom sindromu i naglasimo da to nije bolest. Želimo da normalizujemo različitost i pružimo podršku onima kojima je neophodna. Zalažemo se da pružimo sve neophodne informacije i edukujemo javnost. Na ovaj način, nadamo se, uspećemo da ublažimo činjenicu da se sterilitet dešava, i da one osobe koje ne mogu da imaju sopstvenu decu nisu manje muškarci od onih koji tu mogućnost imaju.

Krioprezervacija (zamrzavanje i čuvanje)

Važno je napomenuti mogućnosti ranog otkrića količine spermatozoida kod muške dece u periodu pberteta kako bi se eventualno, biopsijom izvukli aktivni spermatozoidi i zamrzli na čuvanje. Na ovaj način se obezbeđuje oplodnja očevim spermatozoidima u postupku in – vitro.

Potencijalne terapije kod osoba sa Klinefelterovim sindromom

Kako navode svetski priznati stručnjaci sa “Mayo” klinike u Americi, postoje nekoliko potencijalnih tretmana kroz koje može proći muškarac koji ima potvrđen Klinefelterov sindrom. Naglašavamo, postoji mogućnost da za ovim terapijama i tretmanina nema potrebe ukoliko se nerazviju problematike koje do njih mogu dovesti.

Neke od njihovih predloženih terapija su:

  1. Testosteronska zamenska terapija – Ono što je indikativno kod svakog muškarca sa KS-om jeste nedostatak hormona testosteron (o ovome smo već govorili na prethodnim stranicama – pogledajte). Po Mayo klinici, sa dopunom testosterona je neophodno početi u početnom stadijumu puberteta, na ovaj način se stimulišu hormonske promene koje inače nastaju u pubertetu osobe muškog pola, kao što su razvoj dubljeg glasa, maljavost lica i tela, i povećanje mišićne mase i libida. Zamenska terapija testosteronom dokazano pospešuje i razvoj kostiju i njihovu gustinu kao i umanjuje rizik od fraktura (lomova). Ujedno, dodatkom nedovoljnog testosterona, može se poboljšati samopouzdanje muške osobe i njeno raspoloženje. Ono što naglašavaju takođe, sama testosteronska terapija, nažalost, ne pospešuje fertilitet odnosno plodnost muškarca. Na našem blogu moćićete da pročitate kako se i koliko učestalo daje testosteron.
  2. Uklanjanje viška tkiva sa grudi (u slučaju ginekomastije) –  Kod muškaraca koji razviju višak tkiva na grudima, ili razviju uvećane grudi, postoji estetski, operativni zahtev, plastičnog hirurga koji to tkivo uklanja vrlo jednostavno i omogućava muškoj osobi izgled grudnog koša koji je tipičniji za samog muškarca.
  3. Terapija govora i fizikalna terapija –  Ove terapije mogu pomoći mlađim osobama sa dijagnostifikovanim Klinefelterovim sindromom koji razviju problem sa govorom (disleksija, mucanje, govorne mane) ili ako se uoči slabost mišića. No, moramo napomenuti da je fizička aktivnost veoma važna kod svih muškaraca zbog psihološkog i fizičkog razvoja, stoga, upisivanje na sportsku aktivnost i aktivno bavljenje sportom, drastično smanjuje i druge zdravstvene rizike.
  4. Pomoć priusvajanju znanja i socijalni razvoj – Neke muške osobe razviju probleme u usvajanju znanja kao i socijalizaciji zbog posedovanja Klinefelterovog sindroma. Savetovanje sa psihologom ili psihoterapeutom u vreme uočavanja ovih potešjoća može veoma upotpuniti i poboljšati kvalitet života muškarca sa KS-om.  
  5. Tretmani plodnosti –  Mnogi muškarci sa Klinefelterovim sindromom nisu u mogućnosti da imaju svoju sopstvenu decu zbog umanjene količine sperme koja se proizvodi u testisima. Za neke muškarce sa minimalnom proizvodnjom sperme, ICSI procedura odnosno biopsija sperme direktno iz testisa i njego ubrizgavanje u jajnu ćeliju može omogućiti reprodukciju. Pogledati prethodni tekst na ovoj stranici o biopsiji i in – vitro fertilizaciji.
  6. Psihoterapeutsko i psihološko savetovanje – Ponekad, muškarcima sa Klinefelterovim sindromom se javlja depresija ili osećaj anksioznosti zbog težeg “uklapanja” u grupu. To se mahom može desiti kada saznaju o svojem stanju ili o mogućoj nepodnosti. Savetovanje sa terapeutom ili psihologom je od velike pomoći da se ovakvi momenti ili stanja premoste i prebrode i osoba normalno nastavi sa svojim životom.

Tekst preuzet i preveden sa stranice na sledećem linku.