U periodu razvoja deteta od treće do jedanaeste godine života nisu uočljive tipične promene koje bi ukazale na postojanje sindroma Klinefelter. U ovom dobu, ukoliko isključimo kašnjenje u psiho-motornom razvoju i razvoju govora nema nikakvih značajnih indikacija da se Vaš sin razlikuje od druge dece istog uzrasta i pola. Dakle, u daljem tekstu, osvrnućemo se na male i neznatne razlike koje se mogu i ne moraju desiti kod dečaka sa Klinefelterovim sindromom do početka puberteta.

Po naučnim studijama (Izvor: Bojesen A, Juul S, Gravholt CH. Prenatal and postnatal prevalence of Klinefelter syndrome: a national registry study. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. 2003;88(2):622–626. [PubMed] [Google Scholar]) pojedini dečaci u ovom periodu razvoja imaju slabije razvijene genitalije od drugih dečaka istog doba. Ukoliko ovo uoče roditelji dečaka, često po savetu pedijatra posećuju endokrinologa koji dalje vrši testiranja na genetske predispozicije na KS. Ono što je takođe tipično za dečake (i učestalije) sa KS-om jeste visoko postavljeni testisi. Ovaj problem se rešava rutinskom hiruškom intervencijom i pojavljuje se i kod dečaka koji nemaju sindrom KS. Sama intervencija se vrlo često sprovodi i u našoj zemlji i oporavak od iste ne traje dugo. Preporuka lekara će uvek biti da se intervencija ako je neophodna uradi ranije, mada neka mišljenja se i razlikuju. Savetujemo Vam da potražite više mišljenja stručnjaka (urologa, pedijatra i endokrinologa) pre nego što donesete odluku o intervenciji. Više informacija pročitajte ovde.

Druga karakteristika KS dečaka koja se uočava u ovom dobu je psihološke prirode i odnosi se na bihevioralni aspekt odnosno na socijalni razvoj (Izvor: The spectrum of the behavioral phenotype in boys and adolescents 47,XXY (Klinefelter syndrome).Tartaglia N, Cordeiro L, Howell S, Wilson R, Janusz JPediatr Endocrinol Rev. 2010 Dec; 8 Suppl 1():151-9.[PubMed] [Ref list]). Naravno, ovaj element je u vezi samog progovaranja dečaka i vremena kada se to desi. Ujedno, neophodno je naglasiti da nije pronađena čvrsta veza na primer autizma sa sindromom KS (Izvor: Autism, language and communication in children with sex chromosome trisomies.Bishop DV, Jacobs PA, Lachlan K, Wellesley D, Barnicoat A, Boyd PA, Fryer A, Middlemiss P, Smithson S, Metcalfe K, Shears D, Leggett V, Nation K, Scerif GArch Dis Child. 2011 Oct; 96(10):954-9.[PubMed] [Ref list]). Takođe, dečaci koji imaju KS mogu imati poteškoće u učenju u vidu razvoja receptivnog govora odnosno pojave disleksije i disgrafije. Ukoliko uočite da Vam sin ima problem sa govorom a niste sigurni koji je razlog, predlažemo da ga odvedete kod logopeda i pročitate malo i o razvojnoj disfaziji koja je danas izlečiva i jako česta kod sve dece. Pročitati više o razvojnoj disfaziji ovde.

Ono što je tipično jeste, blaga govorna mana ili pojava nemogućnosti deteta da se pravilno izrazi, kako smo naveli i na prethodnoj razvojnoj skali, koja dovodi do frustracije ili nervoze deteta. U ovakvoj situaciji, na roditelju je da pomogne detetu tako što će imati strpljenja i pružiti mu podršku, ako se problem produbi, neophodno je potražiti pomoć logopeda i defektologa. Da napomenemo, pomoć psihologa je neophodna ako jedan od stručnjaka preporuči ili sami uočite da se dete socijalno odvaja od druge dece ili pokazuje ekstremno ponašanje prema drugoj deci. Ovo ponašanje ne mora biti samo agresija već strah, frustracija, odvajanje i slično. Dakle, bihevioralni i socijalni aspekt KS-a ne mora biti naglašen, i sve gore navedeno može biti razvojna karakteristika deteta koje nema nikakav genetski sindrom.

Na sledećem linku možete pogledati tabelu svih potencijalnih predloženih pregleda od strane “National Health Service” – kliknuti ovde.