Začeće bebe sa Klinefelterovim sindromom se ne može predvideti niti preduprediti. Ono što moramo da naglasimo jeste da su ovakvi sjajni dečaci sami odlučili da budu posebni.

Kako navodi web stranica genetic.org “Imati sindrom XXY ne znači imati bolest ili poremećaj, kao i da nije životno ugrožavajuće, ali postoje pojedini uticaji samog nedeljenja hromozoma koji će se možda pojaviti u njihovom životu. Dodatni X hromozom može (mi dodajemo, i ne mora) uticati na njihov stil učenja, kakvi su u sportu i seksualnom razvoju.”

Period trudnoće

Kako se formira Klinefelterov sindrom u toku trudnoće? Napomenuli smo na stranici Klinefelterov sindrom da se kod formiranja pola deteta hromozomi “zbune” i postanu “lepljivi” i ne odvoje se sve genetske informacije od oca i majke.

Dakle, u procesu odvajanja hromozoma se dešava genetska greška i tako nastaje trisomnija hromozoma.

Ono što je važno napomenuti jeste da se neinvazivnim prenatalnim testom, kao i drugim invazivnim testovima rade genetske pretrage koje utvrđuju koja je trisomnija nastala, odnosno na kom hromozomu. Savremena medicina danas omogućava da se uoči veliki broj različitih trizomnija ako one postoje.

Trudnoća majke koja nosi dete sa Klinefelterovim sindromom se ne razlikuje od bilo koje druge trudnoće. Ne postoje poznati faktori koji mogu najaviti ovu genetsku grešku. Porođaj se odvija istim postupkom kao i kod trudnoće koja ne nosi nikakvu genetsku promenu. Može se obaviti prirodnim putem ili carskim rezom.

Statistika u brojevima

Klinefelterov sindrom je veoma čest i ima ga 1 od oko 600 muškaraca na svetskom nivou. Poražavajuća je činjenica da se po nekim istraživanjima, veliki broj ovih trudnoća prekida i to zbog razloga broja dece u porodici, nemogućnosti staranja o deci ili neznanja o samom sindromu (čest slučaj u Republici Srbiji).

Na ovom linku možete pogledati neke od statistika na svetskom nivou koje se odnose na prekide trudnoća sa genetskim greškama. Naglašavamo, cilj našeg udruženja jeste da se broj prekinutih trudnoća sa dečacima koji nose sindrom 47xxy smanji i da ponudimo informacije šta možete očekivati u istim, kao i mnogo godina posle.